dilluns, 1 de juliol de 2013

Transpirineu Antifeixista: un viatge solidari en bici

Ahir i avui. A l'esquerra, el 1986 al port d'Envalira. A la dreta,
el 2012, a coll d'Ares. Més plenet, però amb la mateixa il·lusió
Sempre he estat un apassionat de la bici. Fa 27 anys vaig creuar els Pirineus de banda a banda, començant a Barcelona, a Nou Barris, on vivia jo aleshores, fins a la Concha, a Donosti, i tornar. Anada i tornada en bici. Ara, al cap de gairebé 30 anys, em plantejo el repte de tornar-hi. I fer-ho no només amb una motivació d'oci, sinó també d'activisme. M'he plantejat creuar els Pirineus de banda a banda, pujant a tants cims com pugui i recaptant per cada cim que hagi fet una quantitat entre amics i col·laboradors que després aportaré a la causa antifeixista.

En concret, i de moment, destinaria la recaptació al pagament de les injustes sancions que van rebre tres companys activistes per una protesta contra PxC el 22 d'abril passat a Vic. I si amb el que recapti completem el que fa falta per pagar les multes, ho aportaria al fons, ara inexistent, d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d'Osona.

La idea de tornar a fer la travessa la vaig tenir fa dos anys. Ara mateix ja en tinc 57 i possiblement més endavant no em quedin gaire més oportunitats de fer una travessa d'aquest tipus. Ara mateix és una il·lusió personal, de poder redescobrir l'alliberament que representa anar en bici, suar pujant i volar baixant. Aquesta vegada, a més, serà una forma d'unificar l'oci i la lluita política. I recaptar fons per pagar les multes als companys antifeixistes d'una forma una mica original.

La mecànica és senzilla. A cada port que pugi, m'enfundaré la samarreta d'UCFR, em faré una foto i la penjaré en aquest blog perquè la pugui veure tothom qui col·labori en la gesta o qui hi tingui algun interès. Ho he estat rumiant, i la meva proposta és que cada persona que vulgui col·laborar aporti 1 euro per cada port que pugi. Cadascú és lliure, però, d'aportar menys o més d'aquesta quantitat, que és només una orientació. El que val és la intenció de col·laborar, més que la quantitat en sí.

La idea és, com l'altra vegada, sortir del vessant català del Pirineu i arribar a Euskal Herria. En funció de com em trobi, deixo obert si torno en bici o no. Això sí, la idea és pujar a bona part dels ports que trobi pel camí, alguns d'ells mítics del Tour de França. Fa 27 anys, quan ho vaig fer per primera vegada, eren altres temps, era més jove i feia entre 100 i 120 quilòmetres diaris, amb dos ports per dia. Ara em conformo amb uns 80 quilòmetres i un port important.

Intentaré anar lleuger d'equipatge, però un mínim sí que el portaré al damunt mentre pugi els ports, com els cicloturistes autèntics. La tenda, el sac de dormir, el matalàs de goma, la roba de recanvi, els coberts de plàstic i la crema del sol pujaran amb mi cada port. M'agradaria estendre'm més en els detalls de la logística de viatge, i si puc ho faré en altres entrades del blog, però sobre la roba, la teoria és que porti al damunt una muda posada, una bruta i una de recanvi ja neta i assecada al final de cada etapa. De moment, una última anècdota: la bici amb què faré la travessa serà la mateixa amb què vaig fer la de 1986.

En els pròxims dies espero tenir temps per avançar detalls del recorregut i dels ports que em plantejo pujar en aquest mateix blog. La idea és fer la travessa en uns dies encara per concretar de la primera quinzena d'agost.

Tots aquells que esteu interessats en col·laborar, m'ho podeu comentar personalment, o bé enviant-me un correu electrònic a stevecedar0855@gmail.com.

1 comentari: